|    |  
26 мамыр 2019
16:11
қаз
​Ғалымдар наннан қауіпті зат тапты
26 сәуір 2019, 15:03 205
Нан пісірген кезде консервант ретінде пайдаланылатын қоспалар семіздікке, диабетке шалдықтырып, гормондар деңгейін арттыруы мүмкін. Гарвард университетінің ғалымдары осындай тұжырымға келген. Нан-тоқаш өнімдерінің құрамындағы қауіпті зат пропионат. Кальций пропионаты мен натрий пропионатының қоспалары нан өнімдерінде қоспа ретінде қолданылады.Пропионаттың зиянын дәлелдеу үшін ғалымдар ауқымды зерттеу жүргізген.


 
Отмечается, что опасным веществом, найденным в хлебобулочных изделиях, является пропионат. Егеуқұйрықтарға жүргізілген эксперимент нәтижесінде олардың жүйке жүйесі белсенденіп, гормондар деңгейі артқаны анықталған. Ал гормондар бауыр жұмысын бұзады. Екінші зерттеуге дені сау 14 адам қатысқан. Олар екі топқа бөлініп, бірінші топ құрамында бір грамм пропионат бар тағам тұитынса, екіншілері құрамында плацебо бар тағам тұтынған. Нәтижесінде бірінші топта адам ағзасында метаболикалық ауытқулар тудыратын гормондар деңгейінің артқаны анықталған.
 
Дерекөз: Life


Жаңалықтар