Кербез
14 мамыр 15:22
Көктің пайдасы мен зияны
Көктем мезгіліндегі ең қолжетімді табиғи витаминдері  - жаңа піскен жасыл көкөністер. Бұған қоса, көктемде жаңа піскен көкөністерді тұтыну пайдалы. Өйткені, организмде бұл кезеңде пайдалы заттардың қоры таусылып үлгереді. Салдарынан ағзаға авитаминозбен тең емес күрес жүргізу өте қиынға соғады.




Ақжелкен: пайдасы мен зияны
Ақжелкеннің құрамына келесілер кіреді:
• Иммунитетті күшейту үшін өзінің бірегей қасиеті бар С дәрумені;
• Фолий қышқылы, ол хромосомалық бұзылыстары бар балалардың туылу қаупін айтарлықтай төмендетеді;
• Магний, оның әрекеті жүйке жүйесін тыныштандыруға бағытталған;
• Фосфор және кальций, оның функциясы сүйектерді нығайтады;
• Фтор, тіс эмалін керемет күшейтеді, сонымен қатар кариестің пайда болуына және дамуына кедергі келтіреді;
• Мырыш, ер адамдардың денсаулығына оң әсер етеді;
• Темір, барлық адамдар үшін қажет, әсіресе қан аздықпен зардап шегетіндер үшін;
• Селен, оның міндеті рак клеткаларының пайда болуын болдырмау.
Сонымен қатар, ақжелкен қандағы қант деңгейін төмендетеді, оның тұрақты тұтыну қант диабеті секілді аурулардың алдын алу үшін пайдалы. Жаңа піскен ақжелкенмен дайындалған салаттар 1-2 ас қасық лимон қышқылын қосқанда пайдалы болады. Осылайша, нитрат қосылыстарына қарағанда бірнеше есе қауіпті нитриттер зиянсыз болып көрінеді. Ақжелкен көкөністері жаңа піскен немесе дайын тағамдарға қосылады.
Ақжелкеннің зиян қасиеттері
Ақжелкен бүйректің өткір қабыну ауруларынан, мочевинадан зардап шегетіндерге тамақтануға ұсынылмайды, себебі ол күшті несеп айдайтын дәрілік қасиетке ие. Сондай-ақ, аяғы ауыр әйелдерге ақжелкенді көп тұтынуға болмайды.  Өйткені бұл өнім жатырдың қабырғаларын ынталандырады, соның салдарынан ерте туылу қаупі пайда болуы мүмкін.
 
Салат: пайдасы мен зияны
Салаттарда көптеген пайдалы минералдар бар. Мәселен, калий, темір, мырыш, йод, кобальт және кальций  элементтері қамтылады. Табысты комбинацияға жеткен бұл минералды заттар адам ағзасына пайдалы әсер етеді. Бұл өнім балаларға және егде жастағы адамдарға, сондай-ақ қант диабеті бар адамдарға қажет. Сонымен қатар, салат бауырдың, бүйректің, туберкулездің және ас қорыту жүйесінің бұзылысы бар адамдарға ұсынылады. Салатта калий мен натрий тұздарының керемет комбинациясы су-тұз алмасуына жағымды әсер етеді, ол несеп жолдарын айдайтын қасиетке ие, оған байланысты гипертониялық науқастарға пайдалы.
Хлорофиллмен бірге салатта темірдің құрамына байланысты ол гемопоэзияға ынталандырушы әсер етеді, ал жұмсақ жүйке жүйесінің және мидың жұмысына әсер етуі мүмкін, сондықтан ол жеңіл ұйықтау дәрісі ретінде әрекет етеді. Салаттардың зиянды қасиеттері анықталмаған.

Аскөк: пайдасы мен зияны
Аскөк - біздің тағамның ең маңызды компоненттерінің бірі. Бұл көкөніс қыстың барлық тағамдары мен бланкілерінде қолданылады. Құрғақ түрінде аскөк жаңадан піскеннен үш есе пайдалы.
Бұл өнім дизентериямен, диареямен, респираторлық аурулармен және ұйқының бұзылуларымен күресуде таптырмайды. Сондай-ақ, әйелдер үшін, етеккір циклінің ағынын жеңілдетеді, ауырсынуды төмендетеді, бұл аскөктегі В дәрумені мен флавоноидтердің құрамына байланысты. Сонымен қатар, көкөністе бактерицидтік және антиоксиданттық қасиеттері бар эфир майлары бар. Бұл қасиеттер аллергиялардан туындаған жөтел кезінде тыныс алу жолдарын тамаша тазартады. Егер сізде аллергиялық қышыну байқалса,  онда аскөктің суы терідегі жараларды емдеуге керемет үлес қосады.
Аскөкте ішекті тазартуымен жақсы жұмыс істейтін талшықтар бар, ол ас қорытуды жақсартады және шаншу белгілерін жояды. Сонымен қатар аскөк жүйке жүйесін тыныштандырады, диуретикалық әсер береді, қысымды төмендетеді және тегіс бұлшықетке спазмолитикалық өнім ретінде қолданылады.
Аскөк зияны
Бұл көкжидектің зияны дәрі-дәрмектермен бірге қолданылған кезде көрінуі мүмкін. Мысалы, несеп және өт айдауға қолданғанда. Емдеу кезінде аскөкті сорпаға қоспас бұрын дәрігермен кеңесіп алыңыз, себебі өздігінен емдеу сусыздануды тудыруы мүмкін.
 
Жасыл жуа: пайдасы мен зияны
Жасыл жуа жасылында пиязға қарағанда бірнеше есе пайдалы элементтер бар. Онда көптеген фитонцидтер, витаминдер мен минералдар бар, олардың барлығы инфекциялық және суық тию үшін пайдалы.
Жасыл жуа құрамында:
• Мырыш, шаштың денсаулығына, сондай-ақ репродуктивті жүйесінің проблемаларына арналған;
• Каротин, тыныс алу шырышты әртүрлі инфекциялардан қорғайды және терінің жақсы жағдайын қамтамасыз етеді;
• Фосфор, сүйектерді нығайту үшін өте пайдалы;
• Кальций, тырнақтарды нығайтуға көмектеседі.
Жасыл жуаның зияны
Бұл жасыл көкөніс жүрек ауруы, асқазан-ішек жолдары, бүйрек және бауыры ауыратын, сондай-ақ гипертониясы бар адамдарға кері әсер етеді. Сондай-ақ, үлкен мөлшерде жуаны қолдану бас ауруларын тудыруы мүмкін.


http://vredna.ru

Комментарии




Яндекс.Метрика