|    |  
15 желтоқсан 2019
04:30
Ғалымдар жемістерді жуып тазалаудың ең үздік тәсілін атады
26 қазан 2017, 16:47 59



АҚШ ғалымдары алманы мысалға алып, жемістерді жуудың ең үздік тәсілін анықтады. Зерттеу нәтижелері  Journal of Agricultural and Food Chemistry басылымында жарияланды, деп хабарлайды Американың химиялық қоғамы.

Бірқатар эксперименттер жүргізген ғалымдар бір пайыздық ас содасының ерітіндісі тиабендазол мен фосметті жақсы кетіретінін анықтады. Алманы 12 минут бойы жуса, оның беткі қабатынан тиабендазолдың 80 пайызын, ал 15 минут жуса, фосметтің 96 пайызын жоюға болады екен.


Уақыт айырмашылығы алма қабығына химикаттардың тереңдеп енуімен шарттастырылады (80 және 20 микрометр сәйкесінше)
Различие во времени обусловлено глубиной проникновения химикатов в кожуру яблока (тиабендазол - 80 микрометр және фосмет - 20 микрометров).

Алманы мата материалмен мұқият сүрту шаң-тозаңдар мен ірі лас бөлшектерден тазартады, бірақ жемісті химикаттардан тазартпайды деп есептейді ғалымдар. Сонымен қатар, қарапайым су құбырынан алынған сумен немесе Clorox ағартқышының ерітіндісімен жуу да алманы химикаттардан мүлдем тазартпайды.

Дереккөзі: http://lenta.ru
Все новости